Szenvedély 1995-98 Fehér György Filmje Video

 
All credits go to their respective owners.
Description:
"A televízióban és a filmgyárban egyaránt alkotó rendező művészete – nomen est omen – fehér folt a magyar film térképén."
Forgách András
Filmvilág folyóirat 2002/02 04-08. old.

Fehér György Szenvedély című filmje 1995 és 1998 között készült
Derzsi János, Bánsági Ildikó, Dzsoko Roszics , Haumann Péter, Bezerédi Zoltán, Gállffi László és Lénárt István szereplésével.
Fényképezte: Gurbán Miklós

VHS-re rögzített tv-adásról digitalizáltam.

„Reménytelenül, lassan”, de nem „tűnődve”. Hiszen nem megérteni, hanem látni valóvá válik fokozatosan, stációról stációra valami közös tudása, ami elfojtva, látszólag feledve, valójában állandóan a tudatküszöb álomtalan, bizonytalan, veszedelmes határvidékén, a kínosan elnyújtott ébredés felismeréseiben lappang. Ha valami van itt, ami a szüntelen, lassú mozgás által nem annyira fejlődik, inkább láthatóvá válik, s ráadásul közös, akkor hát mi ez, illetve megmondható-e, micsoda ez a szörnyűséges, amire ráébredünk? Szétválasztható-e megértés és láttatás?(...)
A romlásnak, legyen az úri gazemberség vagy az egymást eláruló kiszolgáltatottak pénz és szenvedély általi összegabalyodásának romló, rontó ereje (a fiatal páros kölcsönös árulásai a film második felében) a nagy és bizonyos mértékig primitív alaptörténetek időtlenségére, nem-történeti idejére világít rá. Mindig ugyanoda jutunk, másképpen. Szörnyűek és szörnyek vagyunk (ettől válik a nézői befogadás maga is horrorisztikussá, félelmetessé, ijesztővé) a magunk teremtette világ félhomályos éjszakai alvilágában, ahonnan nincs menekvés. Nincsenek alternatívák – ez a történelem összeomlása, a „természet” diadala. Ez az, ami minden látszat ellenére, egy lassított természeti-környezeti katasztrófa feltartóztathatatlanságával közös sorsnak nevezhető, de nem a mi történelmünknek. A romlásnak ugyanis csak belső története van. Ez a nagy toposzok igazságának fölénye, enyhet adó, pillanatnyi szépségükkel szemben.(...)
A Szenvedély szó szerint az időtállóságról beszél (szerintem időtálló módon), mert azt a 20. század végi rettenetes tapasztalatot állítja elénk, hogy minden, amiről naiv vagy számító elbizakodottságunkban azt hittük, emancipációs vívmány és visszafordíthatatlan – összeomlott, az archaikus szabadságnélküliség, a belső nyomor hatalma, mely a „gazdagokat” is tovább rontja, visszatér, itt van újra és nem mozdul. De talán mindig is így volt, van. (...)
Fehér György egy remek, „nem eredeti”, örökké eredet nélküli, tehetetlenül ismerős plebejus filmet csinált, amelyben mégis csak megszólal mindaz, amiről „fent, mi-nálunk” már nem lehet beszélni, hiszen valójában mi vagyunk a némák. A kifehéredéseivel mintha mondani akarná, hogy éppen akkor, amikor nem látunk, hangzik föl gazdátlanul a nyersen egyszerű, minden látszat ellen szóló esztétikai alfa és omega: igazságot akarok. Semmi mást? Nem, semmi mást.

Balassa Péter: Minden látszat ellenére, Filmvilág 1998. április
Duration: 2 Hour, 01 Minute, 58 Second
Rating: 5 - Excellent
Definition: HD
Published: 11 Month Ago

Szenvedély 1995-98 Fehér György Filmje movie Download in HD mp4, 3Gp, 720p Blu-ray, HD. Szenvedély 1995-98 Fehér György Filmje hd mobile movie video free download, mp4 Szenvedély 1995-98 Fehér György Filmje movie, 3gp Szenvedély 1995-98 Fehér György Filmje full mobile movie download

Related Video

legenda a vonaton
 11 Month Ago